Actul de naştere al Şcolii Populare de Arte Piteşti îl constituie Adresa Nr.l  din 12 septembrie 1958, emisă de Ministerul Învăţământului şi Culturii.  Având sediul în Piteşti, şcoala şi-a început activitatea cu şase secţii, în şase  raioane ale fostei regiuni Argeş.În perioada 10-15 iunie 1959 au fost aprobate şi şi-au desfăşurat activitatea primele comisii de examen pentru prima promoţie de elevi.

În primul an şcolar, 1958-1959, şcoala avea 187 de elevi înscrişi. În mod deosebit s-au remarcat clasele de chitară, conduse de prof. Maria Boeru, clasele de coregrafie la care au predat coregrafii Leonte Socaciu, Tiţa Sever, Gheorghe Popescu Judeţ. Tot în acest an au funcţionat: o secţie de arte plastice cu 12 elevi la Rm. Vâlcea, o secţie de ceramică, cu 11 elevi, la Curtea de Argeş, o clasă de  cor cu 20 de elevi la Câmpulung, iar la Găeşti,  o clasă de regie teatru cu 24 elevi.

Şcoala de Arte Piteşti a parcurs de-a lungul timpului cu o rapiditate de admirat treptele de afirmare în plan naţional şi internaţional, înfiinţarea ei în oraşul Piteşti marcând un eveniment important în peisajul vieţii cultural-artistice a oraşului din fosta regiune Argeş, specificul aparte fiind acela de îmbinare pe care o realizează educaţia şi cultura, prin obiective de conservare, cercetare, protejare, transmitere, promovare şi punere în valoare a culturii tradiţionale argeşene, precum şi a patrimoniului cultural.

Şcoala Populară de Arte și Meserii Pitești iniţiază şi desfăşoară programe în domeniul educaţiei permanente, în toate genurile artistice (muzică, coregrafie, arte plastice, arte teatrale, arta fotografica etc.), în domeniul formării profesionale continue, al conservării şi promovării meşteşugurilor, artelor si meseriilor tradiţionale si moderne, al culturii tradiţionale şi creaţiei populare prin programe şi proiecte specifice instituţiei.

Încă de la înfiinţare şcoala a fost condusă de personalităţi ale vieţii culturale, cu o temeinică pregătire profesională, cu un remarcabil elan de muncă şi cu o activitate artistică recunoscută:

Prof. Mihai Ghiţescu  (15 octombrie 1958 – 1 mai 1959)

Prof. Nicolae Ştefănescu (1959 – 1962)

Prof. Dumitru Croitoru (1962 – 1963)

Prof. Ion Grecu (1963 – 1983)

Prof. Costin Alexandrescu (1983 – 1989)

Prof. Cornelia Voica, director adjunct (1983 – 1989)

Prof. Vasile Rizeanu (1990 – 2009)

Prof. Gabriela Pendiuc (2009 – 2017)

În perioada 1958-1979  activitatea Şcolii Populare de Arte s-a remarcat şi s-a făcut cunoscută în ţară şi străinătate printr-o serie de activităţi cultural-artistice, vernisaje, expoziţii, concursuri-festivaluri, care s-au bucurat de un binemeritat  succes.

Dintre cele mai cunoscute concursuri şi festivaluri din bogatul palmares al elevilor şi profesorilor, reţinem:

  • Festivalul Naţional de muzică şi dans clasic Darclee;
  • Festivalul Concurs Crizantema de aur – Târgovişte;
  • Festivalul Concurs de muzică uşoară Laleaua de aur – Piteşti;
  • Festivalul Concurs de muzică populară Narcisa de aur – Costeşti;
  • Festivalul Concurs de muzică populară Floarea de stâncă – Rucăr;
  • Concursul de dans modern şi de societate Dansul florilor – Piteşti;
  • Festivalul Concurs Ghiocelul de Aur – Braşov.

Toate aceste festivaluri s-au bucurat de prezenţa şi participarea celor mai talentaţi elevi ai Şcolii de Arte Piteşti, care au fost remarcaţi şi premiaţi cu trofee şi premii prestigioase.

Din Iulie 2017 școala are un nou manager și o nouă viziune privind organizarea și desfășurarea activităților.

Noua organizare a instituției s-a bazat atât pe reînnoirea claselor existente, prin aplicarea unor programe moderne adaptate tinerei generații, cât şi pe înființarea unor secții de meșteșuguri în peste 20 de localități ale județului Argeș: Câmpulung, Curtea de Arges, Topoloveni, Rucăr, Aninoasa, Boteni, Hartiești, Bughea de Sus, Poienarii de Muscel (Jugur), Mihăesti, Stâlpeni, Berevoești, Domnești, Coșești, Nucșoara, Valea Danului, Corbeni, Priboieni, Ștefan cel Mare, Mozăceni, Recea, Braduleț, Bârla, Stolnici, Hârsești, Pitești, din dorința de a păstra frumoasele tradiții argeșene şi a le transmite către tânăra generație.

sc site

Obiectul activității

Şcoala Populară de arte și meserii Pitești iniţiază şi desfăşoară programe în domeniul educaţiei permanente, în toate genurile artistice (muzică, coregrafie, arte plastice, arte teatrale, arta fotografica etc.), în domeniul formării profesionale continue, al conservării şi promovării meşteşugurilor, artelor si meseriilor tradiţionale si moderne, al culturii tradiţionale şi creaţiei populare prin programe şi proiecte specifice instituţiei.

Sari la conținut